Det kan lønne seg å pusse opp badet

Lagt inn: 14.10.2021 | av: Janne Rosenberg

Et oppdatert bad øker verdien på boligen din, og kan føre til ytterligere gevinst den dagen du skal selge.


Bilde til artikkel Det kan lønne seg å pusse opp badet
Et hus med et nyoppusset bad, kan tiltrekke flere potensielle kjøpere, noe som kan få i gang en skikkelig budrunde. Prospektet kan også oppleves mer attraktivt. Foto: Privatmegleren

Nordmenn er blant dem som bruker mest penger på oppussing, og tall fra Prognosesenteret viser at det var det en kraftig vekst i antall husholdninger som pusset opp boligen i fjor. Alt-i-alt var det mer enn 790 000 husholdninger som foretok innvendig oppussing i 2020, mer enn 133 000 flere enn året før.

Grunnen til dette er i hovedsak at nordmenn tilbrakte mer tid innendørs. Dette merket også Flesland Flis. – Mange har gått hjemme og irritert seg over badet som hadde behov for en oppussing. Da ferieplanene uteble, brukte de heller de oppsparte pengene til å investere i nytt bad, sier John Morten Tresmark i Flesland Flis.

Ha papirene i orden

Når man har bestemt seg for å pusse opp badet, anbefaler Tresmark å velge en trygg og god håndverksbedrift.

– Velg et firma som har godt omdømme og som har vært i bransjen i flere år. Dersom firmaet går konkurs, mister du også muligheten til å reklamere, påpeker han.

Eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Syd, Matias Trovik, er enig. – Jeg anbefaler sjeldent å pusse opp badet på egen hånd, selv om en har kompetanse til dette.

Når badet er renovert etter forskrift, oppleves det nemlig trygt for kjøper, og betalingsviljen øker. – Det er veldig viktig for interessenter at det er dokumentasjon på alt som er gjort på våtrom. Potensielle kjøpere blir som oftest veldig skeptiske om dette ikke foreligger, og det kan resultere i at de lar være å by, sier han.

Dersom det ikke finnes dokumentasjon på arbeidet på badet, vil takstmannen ta mange forbehold, og boligen får lavere verdi.

Dersom et bad må pusses opp, regner kjøper ofte med en høyere sum for oppussing enn det som faktisk er realiteten. Dette går utover betalingsviljen til kjøpere.

Nytt bad kan gi flere interessenter

Et hus med et nyoppusset bad, kan tiltrekke flere potensielle kjøpere, noe som kan få i gang en skikkelig budrunde. Prospektet kan også oppleves mer attraktivt.

– Det å pusse opp badet øker verdien på boligen din, da dette er en utgift nye eiere slipper å tenke på. Da kan de heller bruke de ekstra pengene i budrunden, enn å måtte sette de av til oppussing av bad. Dersom et bad må pusses opp regner kjøper ofte med en høyere sum for oppussing enn det som faktisk er realiteten. Dette går utover betalingsviljen til kjøpere, påpeker Trovik.

Et gjennomført bad øker verdien på boligen

Å vite hvilke bad en skal bygge for at det skal gi gevinst, er vanskelig å svare på for megleren, men det vil lønne seg å bruke litt ekstra tid og penger på baderommet.

– Her er det lurt å høre med Flesland Flis om hva som er siste trenden når det kommer til bad. Jeg har som oftest samarbeidet med dem og Boligstylisten AS når det kommer til rådgivning om nytt bad, og hvilken stil en bør ha. Erfaringsmessig lønner det seg å legge litt ekstra kroner i badet når en først pusser opp. Et lekkert og gjennomført baderom er noe som trekker verdien opp.